Translate

четвер, 19 січня 2017 р.

Подорож Закарпаттям

Відповідно до закону України «Про туризм», Державної програми розвитку туризму, з метою популяризації та розвитку спортивного туризму серед дітей та молоді України, активізації діяльності осередку ДГО «Дитячий альпійський рух України» туристсько-краєзнавчого напрямку  роботи нашого закладу завершилась туристсько-оздоровча краєзнавча експедиція «Осіння Боржава - 2014




 
   В період з 26 жовтня по 04 листопада 2014 року  група дітей у кількості 13 осіб взяла участь у фізкультурно-оздоровчих заходах програми «Схід і Захід разом», що проводяться у селі Подобовець Міжгірського району Закарпатської області. ВДГО «ДАР України» забезпечило розміщення учасників програми на базі альпійського табору «Під Великим Верхом» (Подобовець, будинок № 54) на принципах повного самообслуговування. Проживання учасників у окремих кімнатах на 3-8 осіб. Табір має нормальні побутові умови (душ, туалет, проточна вода, супутникове телебачення). Для участі в заходах дітям було надане туристичне обладнання для походів у гори. Особливо запам’яталось відвідування справжньої закарпатської сільської бані.





Основні заходи в програмі:
  • похід Боржавською полониною зі сходженням на вершини  Великий Верх (1598 м над рівнем моря); Стій (1681м) та Гемба (1491м)
  • практичні заняття з опанування техніки пішохідного туризму;
  • екскурсія до водоспаду «Шипіт»;
  • екскурсія до озера Синевір;
  • екскурсія до церкви Св. Миколи Чудотворця;
  • відвідування музею дерев’яних церков;
  • відвідування страусиної ферми;
  • відвідування туристичного комплексу «Казка»;
  • проведена акції «До чистих джерел»;
  • проведення профілактичної роботи з ОБЖ та превентивного виховання;
  • святкування Хелоуіна у колі нових друзів;
  • організація і проведення спортивних змагань;
  • майстер клас з приготування українського борщу;
  • конкурс туристичних та українських пісень біля карпатської ватри.


    Важливим було те, що до складу групи увійшли 7 дітей зі Сходу України, які тимчасово перебувають у нашому закладі. Також разом з нами на таборі беребувала група дітей – 17 чоловік з Дитячого будинку м. Кіровограду, з якими ми підтримуємо дружні стосунки вже кілька років, працівники психологічної служби та волонтери з Канади. Разом з ними ми не тільки відпочивали, відзначали свято Хелоувіна, чаювання у колі нових друзів, майстер клас з приготування «Українського борщу», але й змагалися з Дартсу  і перемогли.


      Активну підтримку збоку наших вихованців отримали заплановані заходи на базі «Під Великим Верхом» суспільно-корисного спрямування – підготовка дров до опалювального сезону, утилізація консервних банок, облаштування стокової системи побутового  господарства та інші. Хлопці наполегливо працювали, а дівчата тим часом готували смачний обід.
       Проведена профілактична робота з елементами тренінгу на тему «Проблеми у спілкуванні та їх вирішення» (з залученням працівників психологічної служби), «Запобігання шкідливим звичкам засобами дитячого туризму» (вихователь Кулажко С.В.), «Твоя безпека» (вчитель Милостивий Р.В.), практичне заняття з вивчення їстівних  і неїстівних грибів місцевої лісосмуги (волонтер Кертіс Никел).

     

Селище Подобовець - це курорт розташований у високогірній частині Закарпатської області. В районі, який ще не остаточно зіпсутий цивілізацією. Проведена акція «До чистих джерел» зацікавила дітей своєю природною чистотою та екологічною направленістю, корисною інформацією для здоров’я.
 
А відвідування туристичного комплексу «Казка» взагалі розчулило дітлахів своїми незвичайними «мешканцями» - 65 котів і у кожного з них свій характер, свої звички, місце для харчування, є окрема домівка. Саме контакт з тваринами пробуджує почуття добра як до братів наших менших, так і до людства в цілому.
        

В рамках вивчення культури, традицій, звичаїв та обрядів Закарпатської області вихованці відвідали місцевий музей прикладного мистецтва, оселю-музей місцевого майстра дерев’яного зодчества, шкільний краєзнавчий музей с.Подобовець.
    Пізнавальною стала організована екскурсія до церкви Св. Миколи Чудотворця. За місцевим переказом, вона була збудована в ХVII сторіччі. Миколаївська церква – дуже витончена споруда. Її пропорції вибагливі, об'єми не масивні. Оглядаючи споруду з боку західного та східного фасадів,  діти визначили що церква виглядає захоплююче стрункою, елегантною. Споруда складається з двох зрубів, збудованих з дубових брусів, та вежі з вишуканим бароковим завершенням. Заслуговує на увагу двоярусна дзвіниця, яка вдало доповнює архітектурний ансамбль. На жаль, обидві споруди перекрито бляхою, засклений відкритий ґанок церкви. Стіни в інтер'єрі оббито фанерою і пофарбовано. Це одна з небагатьох церков Міжгір’я , що має ще не зіпсований іконостас.


   Також ми провели дружні зустрічі з місцевими підлітками, разом розважалися, вивчали мовні місцеві особливості безпосередньо під час спілкування, дізналися про життя і навчання нових друзів, як наслідок – листування, домовленість про подальші зустрічі.
Місце проведення вечірньої програми останнього вечора було обране в колибі, де діти співали українських патріотичних пісень, гімн України і як підсумок – отримали пам’ятні значки «Юний альпініст», «Перша вершина» та «За сходження на г.Великий Верх».


Аби на собі відчути всю атмосферу середньовічного княжого міста, і була організована екскурсія містом лева, який  називають маленьким Парижем, та побачити Львів з різних боків. Оскільки в одному місті поєднались декілька культур (австрійська, польська, єврейська, італійська і т.д.), екскурсія продемонструє місто Львів з різних сторін, надасть можливість знайти ключ до серця стародавнього міста.                       
Чудернацька бруківка, запашна кава та неповторна архітектура – слава про місто гримить по всьому світу. Саме тут свого часу вершились долі сотень людей, творили видатні митці та відбувались історично значимі події. Тут кожен будинок, закуток та камінчик дихає історією.
 

Не минули  нас своєю увагою голуби – птахи - «Символи миру», що стало дуже екзотичним і символічним  дійством на площі перед Оперним театром.
      Вихованцям нашого закладу пощастило не лише побачити визначні місця, які внесені до списку світової спадщини ЮНЕСКО, але й дізнатись багато нового та цікавого: почути легенди, про які не написано в книжках та відвідати екскурсії, які нікого не залишать байдужим пішохідні екскурсії старою частиною Львова (відвідини визначних історичних та культурних місць княжого міста):
  • Музею історичної зброї «Арсенал»;
  • Історичного музею;
  • Аптеки-музею;
  • Пам’ятник українському поету та талановитому художнику Т.Шевченка;
  • Екскурс до меморіальної стіни пам’яті Героям Небесної Сотні Львівщини
 Трамвайна екскурсія показала незвичайні і дивовижні куточки міста Львів. Екскурсія пройшла захоплююче і пізнавально.



Ніде не отримаєш стільки вражень під час відпочинку, як у туристичній подорожі. Тут і незвичайність неходжених стежин, і природна краса, і романтика нічного вогнища, і пісня у супроводі гітари. Той. хто хоча б єдиний раз побував у туристичному поході, не забуде його ніколи. Лишаючи за спиною гори, ми начебто залишаємо частинку свого серця. А потім з нетерпінням чекаємо на нову подорож, щоб знову піти і забрати залишену частинку. Але іншим разом ми залишаємо ще якусь частинку свого серця, назавжди прив’язуючи себе до подорожей. І чим більше ми себе залишимо у подорожах, тим більше придбаємо звички, характер, здоров’я.

 

Туризм саме і є та нива, яка дає можливість виростити мужній, загартований характер. Саме туризм є комплексним видом виховання. Він вчить колективізму, дружбі, товариству, дисциплінованості, самостійності, ініціативі, працелюбності, взаємодопомозі. Туризм розширює світогляд, збагачує духовне життя, є прекрасним засобом пізнання природи, позитивно впливає на організм, допомагає у виборі майбутньої професії.
 





Гірський та оздоровчий туризм – ось формула найкращого, найзмістовнішого і здорового відпочинку під час якого діти допомагають один одному, не кривдять слабшого, бережливо ставляться до природи, охороняють її. Вони набувають навичок догляду за своїм майном, зовнішнім виглядом, приготування їжі, та зберігання продуктів, а також безліч умінь, які знадобляться їм у самостійному житті. Під час таких подорожей у дітей формуються сталі екологічні переконання у ставленні до природи. Чи можуть діти з таким почуттям прекрасного нашкодити їй, поламати дерево чи скривдити тварину? Тільки так можна виховати справжніх патріотів, дійсних громадян країни Миру і Добра – країни України, і неважливо зі Сходу ти чи з Заходу. Саме з дитинства у дітей необхідно закладати фундамент щасливого майбутнього усієї країни.
 
Єднаймо сили молодії на славу нашій Україні!






 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар